Basiscursus bemesting: naar optimale benutting

Voor wie

Deze cursus is onmisbaar voor u als akkerbouwer, loonwerker, veehouder, teler maar ook voor u als adviseur, die zich (dagelijks) bezig houdt met bodembeheer en meer diepgang in bemesting zoekt.

Inhoud

Bemesting is in de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geworden. De regelgeving voor stikstof en fosfaat zorgt dat bemesting een hele uitdaging is geworden. Bemesting wordt meer en meer zoeken naar de juiste handvatten om met de nog beschikbare middelen toch tot een optimaal eindresultaat te komen. 

Bemesting is geen natte vingerwerk en vereist vakmanschap. Door gebruik te maken van actuele bodem- of gewasanalyses kan een juiste vertaling worden gemaakt naar een perceelsspecifieke situatie. Zo wordt in de cursus onderscheid gemaakt tussen bemestingsstrategieën voor de korte en lange termijn. Door in te gaan op de werking van het klei-humus-complex (CEC) wordt een duidelijke relatie gelegd tussen plantenvoeding en bodemstructuur. Deze cursus gaat terug naar de basis, waarbij het gaat over functie van voedingselementen en eigenschappen in de bodem en de plant. Door goede bodemanalyses uit te voeren kunt u gericht aan de goede knoppen gaan draaien en zo ieder relevant element naar een optimale niveau brengen.

De cursus wordt gegeven door Jan Ties Malda, bemestingsspecialist, en werkzaam bij Cebeco Meststoffen B.V.. Hij vertaalt de theorie door naar de praktijk. Door middel van een casus wordt voor een fictief bedrijf een bemestingsplan opgesteld.

Onderwerpen

  • Functie nutriënten
  • Gedrag van nutriënten in de bodem en de plant
  • Sturen op korte termijn
  • Sturen op lange termijn
  • Relatie tussen bemesting en bodemstructuur
  • Mitsen en maren
  • Verschuiving naar organisch
  • Doorvertaling naar een praktijksituatie door middel van een casus

Aanvangsniveau/voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig.

Resultaat

Na afloop heeft u meer inzicht in de processen van bodem en plant. Daarnaast heeft u een beter beeld van de verschillende type meststoffen en weet u wanneer welk product het beste kan worden toegepast. U kunt hierdoor nog gerichter omgaan met bemesting om zo het beste resultaat uit uw grond te behalen; hogere opbrengsten en betere kwaliteit, rekening houdend met organische stof en bodemstructuur.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit ongeveer 16 deelnemers.


De startdatum is nog niet bekend. Laat je gegevens achter via onderstaande button en wij houden je op de hoogte.

Houd mij op de hoogte
Deel: fb twitter in printar
Gewasbescherming licentie

Gewasbescherming licentie

Welke licentie heeft u nodig?

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?


Wilt u meer weten over ons aanbod,
onze open dagen en meer?


Vraag dan onze nieuwsbrief aan!

Vraag onze nieuwsbrief aan!