Masterclass: Weer en gewasbescherming

Voor wie

Deze cursus is onmisbaar voor u als akkerbouwer, loonwerker, veehouder, teler maar ook voor u als adviseur, die regelmatig beslissingen neemt over het uitvoeren van gewasbeschermingsmaatregelen.

Inhoud

Het weer heeft een grotere invloed op de gewasbescherming dan velen van u zullen denken. Op ontwikkeling van ziekten en plagen, de toepassing en effectiviteit van middelen en op de bescherming van planten en geoogste producten. Weet u bijvoorbeeld waarom u de aardappelopslag niet in een schrale, zonnige periode moet stippen? En welke weersomstandigheden zijn optimaal voor een bespuiting? Of om welke redenen kunt u insecticiden en fungiciden niet samen spuiten voor een goed effect? Als welke eisen stellen gewasbeschermingsmiddelen aan temperatuur, vocht in de lucht en andere meteorologische kenmerken? 

Docent Erno Bouma van Agrometeorologisch Adviesbureau leert u op een nieuwe manier naar het weer te kijken. Niet meer gissen, maar kiezen!

Onderwerpen

  • Weer (algemeen)
  • Temperatuur; invloed van temperatuur op opname en de effectiviteit van de middelen
  • Luchtvochtigheid; invloed van vocht in de lucht op verspreiding van bijvoorbeeld schimmelsporen alsook de opname van 95% van alle gewasbeschermingsmiddelen
  • Neerslag; de invloed van neerslag op de opname, maar ook op de afspoeling van middelen
  • Wind; de invloed van storm of van windstilte
  • Overzicht van toepassingsmomenten van gewasbeschermingsmiddelen
  • De achtergronden van beslissingsondersteunende systemen zoals CerDis en Gewis en de app's als de PhyApp en de SpuitWeerWijzer app

Aanvangsniveau/voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig.

Spuitlicentie I of II verlengen

Binnen 5 jaar na afgifte van een spuitlicentie dient u minimaal vier kennisbijeenkomsten te volgen. Op deze wijze bent u verzekerd dat u als licentiehouder op de hoogte blijft van de meest recente ontwikkelingen en uw opgedane kennis paraat houdt. Door het volgen van deze cursus ontvangt u tevens 1 studiepunt (thema teelt) mits u in het bezit bent van een bestaande en nog geldige bewijs van vakbekwaamheid. U wordt tijdens de cursusdag afgemeld bij Bureau Erkenningen.

Resultaat

Na afloop heeft u meer inzicht in de werkingswijze van veel middelen en de invloed van het weer hierop. Daarnaast heeft u een beter beeld van de optimale omstandigheden waaronder middelen gespoten kunnen worden. Welke invloeden het weer heeft op ziekten, plagen en de bestrijding hiervan. U kunt hierdoor preventief handelen of vroegtijdig reageren op eerste ziektesignalen om het beste resultaat behalen voor uw gewas, uw portemonnee en het milieu.

Lesmateriaal

Tijdens de cursus ontvangt u het lesboek: Weer & Gewasbescherming.

Groepsgrootte

Groepsgrootte bestaat uit minimaal 10 en maximaal 16 deelnemers.


Inschrijven
Deel: fb twitter in printar
Gewasbescherming licentie

Gewasbescherming licentie

Welke licentie heeft u nodig?

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?


Wilt u meer weten over ons aanbod,
onze open dagen en meer?


Vraag dan onze nieuwsbrief aan!

Vraag onze nieuwsbrief aan!