Diergezondheid en -welzijn vleeskalverhouderij

Voor wie 

Deze cursus is bedoeld voor vleeskalverhouders en medewerkers op vleeskalverbedrijven die hun kennis van zowel het functionerende gezonde kalf, als van het zieke kalf willen vergroten. Daarnaast interessant voor degenen die overwegen in deze sector te gaan werken.

Inhoud

De Nederlandse vleeskalverhouderij is een sterk geïntegreerde en innovatieve sector, die door de jaren heen steeds met zijn tijd is meegegaan. Door de gestage groei is de sector wereldwijd de grootste kalfsvlees producent geworden. Ongeveer 2.000 kalverbedrijven in Nederland brengen samen jaarlijks ongeveer 1,45 miljoen kalveren groot; goed voor productie van zo’n 230 miljoen ton kalfsvlees.

Verreweg het grootste deel van het eindproduct wordt geëxporteerd naar vrijwel alle continenten, Het vlees wordt onderverdeeld in blank (ongeveer 65%) en rosé kalfsvlees. De sector heeft al jaren een eigen kwaliteitssysteem: IKB vleeskalveren.

Werken in de vleeskalverenhouderij is divers en uitdagend. Diergezondheidsmanagement, aansturen van personeel en protocolair werken vragen veel van de kwaliteiten van de ondernemer. Om achtergrondkennis op te frissen en nieuwe kennis op te doen is de cursus Diergezondheid en -welzijn vleeskalverhouderij ontwikkeld.

Onderwerpen

 In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Start product is een jong kalf afkomstig van meer herkomstbedrijven; wat betekent dat voor de kalverhouder?
  • Wat zijn de belangrijkste orgaansystemen van het jonge kalf (ten aanzien van het gezond houden van het kalf)? Hierbij wordt ingegaan op het functioneren van een gezond kalf en belangrijke ziektebeelden
  • Hoe herken je (op tijd) een ziek kalf
  • Omgevingsfactoren (goede huisvesting, klimaat, voersysteem e.d.)
  • Wat kan de kalverhouder zelf behandelen en hoe?
  • Samenvatting van het kwaliteitssysteem IKB Vleeskalveren
  • Regelgeving ten aanzien van diergeneesmiddelen en toedieningswijze er van
  • Bedrijfsbezoek met enkele praktische zaken tijdens de 2e lesdag, 's middags.

Aanvangsniveau/ voorkennis

Enige voorkennis met betrekking tot veehouderij of specifiek de kalverhouderij is zeer gewenst.

Resultaat

Na afloop van de cursus heeft u veel kennis opgedaan, dan wel opgefrist en bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de sector op het gebied van diergezondheid en -welzijn. Ook de meer ervaren kalverhouder zal met praktische tips naar het eigen bedrijf gaan. Tevens zult u hiermee uw bedrijfsrendement kunnen verbeteren.

Docent

De docent van deze cursus is Teus Kreuger, werkzaam bij DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe als dierenarts landbouwhuisdieren. Teus richt zich speciaal op vleeskalveren en pluimvee.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit ongeveer 8 tot 20 deelnemers.


Inschrijven
Deel: fb twitter in printar
Gewasbescherming licentie

Gewasbescherming licentie

Welke licentie heeft u nodig?

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?


Wilt u meer weten over ons aanbod,
onze open dagen en meer?


Vraag dan onze nieuwsbrief aan!

Vraag onze nieuwsbrief aan!